Λευτέρης Γρηγορίου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Σπούδασε Αρμονία και Σύνθεση, αρχικά με τον Γ. Ιωαννίδη και στη συνέχεια με υποτροφία στο Ανώντατο Ωδείο Παρισίου CNSMP και στο Πανεπιστήμιο Paris VIII. Εζησε στο Παρίσι ως το 1994, εργαζόμενος ως μουσικός. Παράλληλα, μελέτησε παραδοσιακά κρουστά διαφόρων παραδόσεων (zarb, darbouka, congas, djembe…) στη Γαλλία, στην Κούβα και στη Δυτική Αφρική.
Γυρνώντας στην Ελλάδα, εμβαθύνει στη μελέτη παραδοσιακών κρουστών και πνευστών (νταούλι, τουμπερλέκι, γκάιντα και τσαμπούνα), ταξιδέυοντας και ηχογραφώντας αυθεντικούς οργανοπαίχτες από την Ελλάδα και τη Μεσόγειο (Βουλγαρία, Τουρκία, Αίγυπτος, Μαρόκο).
Έχει ιδιαίτερα ασχοληθεί με την Κρητική μουσική, κι έχει συνεργαστεί επανειλλημένα σε συναυλίες και γάμους με κρητικούς μουσικούς όπως οι Ψαραντώντης, Αντώνης Φραγκάκης, Μιχάλης Τζουγακάκης κ.α.
Από το 2010 έχει δημιουργήσει το σύνολο κρουστών 'Global Daoulia" με το οποίο διοργανώνει συναυλίες και street events.Εκτός από το δικό του μουσικό σχήμα - Τα Κρουστά της Τάκη, το οποίο αποτέλεσε για πολλά χρόνια την κύρια καλλιτεχνική του έκφραση, έχει συνεργαστεί δισκογραφικά ή σε συναυλίες με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες όπως οι Ψαραντώνης, Omar Faruk Tekbilek, Ross Daly, Χαîνηδες, St. Yankoulov, Moussa Oulare, Babara Bangoura etc. Το 2004 συνεργάστηκε με τον  Pierre Caillou στην οργάνωση της πομπής κρουστών για την τελετή έναρξης των παραολυμπιακών αγώνων στη Αθήνα, όπου συμμετείχε ως σολίστ.
Από το 1995 διδάσκει παραδοσιακά ελληνικά και αφρικάνικα κρουστά στη σχολή του, που ήταν παλιότερα στην οδό Τάκη στου Ψυρρή και  πρόσφατα μεταφέρθηκε στον Κεραμεικό, στην Αθήνα.

Copyright @ MOUSA AMKE Music & Dances of the World 2018