Ξανθούλα Nτακοβάνου

Η Ξανθούλα Ντακοβάνου είναι τραγουδίστρια, συνθέτης και στιχουργός με διεθνή δισκογραφία στο χώρο των μουσικών παραδόσεων των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη νέα δημιουργία στις μουσικές παραδόσεις του κόσμου.
Μελέτησε παραδοσιακό τραγούδι στο Μουσείο Λαικών Οργάνων και με τη Μάρθα Φριντζήλα, βουλγάρικες φωνητικές τεχνικές με την Tzvetanka Varimezov, οθωμανικό τραγούδι με τον Ahmet Erdogdular; ευρωπαικό ρεπερτόριο μεσαιωνικής μουσικής (Centre de Musique Médievalle de Paris), και βυζαντινό ρεπερτόριο με τη λιβανέζα αδελφή Marie Keyrouz στο Παρίσι και με το Σπύρο Παυλάκη στην Αθήνα. Μεταξύ Παρισίου και Αθηνών από το 2005, συμμετέχει σε μουσικά σύνολα σε Ελλάδα και Γαλλία - “Χαονία” (Πολυφωνίες ελλαδικού χώρου), “Εύδουσιν” (συνθέσεις του Παντελή Παυλίδη, σε αρχαία λυρική ποίηση), “Maliétès” (μουσικές Ελλάδας-Τουρκίας, Strasbourg), “Les Jardins de Courtoisie” (σύνολο Μεσαιωνικής Μουσικής, Lyon) “Comptines de Miel et de Pistache” ( μουσικές της Aνατολικής Mεσογείου, Paris) και ιδρύει τα μουσικά σύνολα Trio Tzane (Πολυφωνίες των Βαλκανίων) και Anassa (νεο-παραδοσιακές συνθέσεις πάνω στις μουσικές παραδόσεις Ελλάδας και Ινδίας) στο Παρίσι.
Έχει τραγουδήσει σε φεστιβάλ και συναυλίες σε Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Ιρλανδία, Τουρκία, Βουλγαρία και Ισραήλ, μεταξύ άλλων στο Théatre du Châtelet, το θέατρο της Unesco στο Παρίσι, τη Ρωμαική Αγορά Αθηνών κ.α. Έχει συμμετάσχει σε εκπομπές στην ελληνική και γαλλική τηλεόραση (ΕΤ2, ΕΤ3, France 2, France 5l) και το ραδιόφωνο σε Ελλάδα ( KOSMOS, Τρίτο Πρόγραμμα), Γαλλία (France Musique, France Inter, RFI, France 2), Τουρκία και Βουλγαρία. Έχει μουσικές συνεργασίες με διεθνώς καταξιωμένους μουσικούς και συνθέτες όπως οι Richard Galliano, Ballaké Sissoko, Armand Amar, Vincent Segal, J-F Zygel, κ.α. κι έχει τραγουδήσει επίσης για το ντοκυμαντέρ "Méditerrannée, notre mer à tous" σε σκηνοθεσία Yann Arthus-Bertrand και Michael Pitiot και μουσική Armand Amar (France 2).

Copyright @ MOUSA AMKE Music & Dances of the World 2020